myteacher.gr: Αυξάνονται οι εισακτέοι σε ΑΕΙ λόγω κρίσης

14 Μαΐ 2012

Αυξάνονται οι εισακτέοι σε ΑΕΙ λόγω κρίσης

Αυξάνονται οι εισακτέοι σε ΑΕΙ λόγω κρίσης  

Η οικονομική ανέχεια που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να αυξήσει τόσο τον αριθμό των εισακτέων στην μεγάλη κατηγορία υποψηφίων όσο και στις ειδικές κατηγορίες, οι οποίες κατά τεκμήριο έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Συγκεκριμένα, οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοούνται ιδιαιτέρως καθώς θα μπουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 4.084 περισσότεροι από την περσινή χρονιά.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, θα διατεθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 76.094 θέσεις αντί 74.440 που διατέθηκαν πέρσι προκειμένου όπως τόνισε: «Να ανακουφιστεί η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της σε δημόσια ΑΕΙ».

Κριτήρια εισαγωγής

Συνολικά από τις ειδικές κατηγορίες  θα εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ 12.124 υποψήφιοι εφέτος αντί 8.040 πέρυσι. Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύς νέων, διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν αυτά τα κριτήρια κατά την αποφοίτηση τους.

Για αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Αύξηση στα ΑΕΙ- Μείωση στα ΤΕΙ 

Στα πανεπιστήμια υπάρχει αύξηση θέσεων σε όλες τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων κατά 5,87%, ενώ στα ΤΕΙ μείωση κατά 2,48%.

Ωστόσο, στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα αποφασίστηκε να δεχθούν ξανά υποψηφίους από 14 σχολές από τις 24 που πέρυσι δεν δέχθηκαν νέους εισακτέους λόγω χαμηλής ζήτησης.

Στις σχολές αυτές διατίθενται συνολικά 1.000 θέσεις συνολικά, ενώ εισακτέους θα δεχθεί και η Σχολή Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε πέρυσι μπει σε επιτήρηση λόγω φαινομένων οικογενειοκρατίας.

Πηγή: www.newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: